Virtualna Resničnost

Predstavljajte si, da ste prispeli domov, sprehodite se do vhoda, na desni vam senco meče krošnja drevesa, vidite kako se na sosedovem dvorišču igrajo otroci. V hišo vstopite skozi visoka vrata, odložite plašč in po hodniku odnesete vrečke v kuhinjo...

Čisto vsak izmed nas si bo zgornji opis predstavljal drugače. Kako je bila v prostor umeščena hiša? Je obdana z zelenjem? Je fasada hiše klasična, betonska ali lesena? Kam ste odložili plašč? Na klop ob vhodu, na obešalo ali v garderobno omaro? Je bil hodnik dobro osvetljen? Kakšne barve je bila kuhinja kamor ste odložili vrečke?

Težko si je predstavljati kakšen bo vsak detajl v prostoru, ki ga pravzaprav še nikoli niste zares videli, ampak z virtualno resničnostjo vas lahko pripeljemo korak bližje izkušnji vašega prostora še preden bo dejansko izveden.

Bolj jasna kot sta prikaz in predstavitev prostora, bolje si lahko zamislite svoje bodoče prostore in življenje v njih. Vidite lahko kakšen pogled se vam bo odprl iz dnevnega prostora, kako se barve skladajo med seboj, kakšen ambient bodo pričarala svetila in kako bodo materiali odsevali prostor. Sprehodite se lahko skozi vse dele vaših prostorov, se vsedete na kavč, odprete vrata in preverite, če je vsak prostor točno takšen kot ste si ga vedno želeli.

Virtualna resničnost je računalniška simulacija, ki nas popelje v digitalno generiran svet. Omogoča nam ogled okolja v vse smeri in nam da občutek, da se nahajamo v popolnoma drugem svetu, zato je zelo primeren način za predstavitev prostorov. Preko posebnih očal, ki si jih nadenete na glavo lahko vidite 3d prostor, ki ga pripravimo za vas. Očala detektirajo točno pozicijo in rotacijo v prostoru, kar pomeni, da ko se premaknete, obrnete ali počepnete se boste ravno toliko premaknili tudi v virtualnem prostoru. Primer kako izgleda virtualen sprehod skozi stanovanje si lahko ogledate v spodnjem posnetku.
Seveda niso vse izkušnje v virtualni resničnosti enake. Kvaliteta je odvisna od naprave in od kvalitete pripravljene virtualne vsebine. Tisti, ki ste kakšno od naprav že poizkusili veste, da so razlike lahko zelo velike, tako v občutku globine prostora, kot v sami sliki. Vsebina lahko izgleda precej stilizirano ali pa zelo realistično.

V grobem obstajata dva tipa naprav za virtualno resničnost - prenosne (Google Cardboard, Gear VR), ki delujejo s pomočjo telefona, kjer v okvir očal postavite svoj mobilni telefon, ki prikazuje virtualno vsebino, ter pa naprave, ki jih je potrebno priklopiti na računalnik (HTC Vive, Oculus Rift,...). Prvi tip naprav ne "sledi" uporabniku po prostoru, temveč opazuje le rotacijo glave - z rotiranjem torej lahko opazujemo prostor, ne moremo pa stopiti vstran in si prostora ogledati z katerega koli kota, medtem ko drugi tip naprave sledi uporabniku v prostoru in zazna vaše premike glave in višino kar izkušnji doda občutek globine, kar pomeni da, če se premaknete za en meter v realnem prostoru, se boste ravno toliko premaknili v virtualnem.

Boljša kot je naprava in kvaliteta pripravljene vsebine, bolj realen je občutek videnega. S časom najverjetneje, sploh ne boste več opazili razlike med računalniškim prikazom in resničnim prostorom, ker pa je tehnologija še relativno nova, pomeni da ima svoje omejitve. VR vsebine zahtevajo zmogljivo opremo (računalnik ali telefon) zato realističe vsebine lahko hitro preobremenijo računalnik, kar povzroči slabo izkušnjo za uporabnika. Če vsebina ni dobro optimizirana računalnik ali telefon ne uspe izrisati dovolj slik na sekundo se slika "zatika". Zaradi bližine zaslonov očem, ki pokrivajo večji del našega vidnega polja ob premajhnem številu izrisanih slik pride do slabosti, saj dobimo občutek da očala ne dohajajo naših gibov z glavo. Za razvoj takšnih vizualizacij je potrebno veliko znanja, optimizacije in programiranja, zato VR tudi še ni tako pogosto uporabljena v arhitekturni stroki.
Mi smo svoj proces prilagodili tako, da nam virtualna resničnost skuži kot orodje tako za čim boljšo komunikacijo predlagane ideje, kot tudi za dodatno preveritev rešitev že tekom oblikovanja prostorov. Orodja, ki jih uporabljamo nam omogočajo hitrejšo izdelavo vizualizacij in animacij skozi izkušnje pa smo videli kako pomemben je dober prikaz predlagane ideje. Jasneje kot lahko prikažemo naš koncept in predloge za prostore, manj je dvomov v končni rezultat, saj točno vidite kaj pričakovati od bodočih prostorov in imate jasno vizijo na poti do izvedbe.

Preko renderja ali animacije lahko dobimo dober občutek o prostoru, predvsem glede stila in barvne sheme, trenutno pa je VR najbolj naraven prikaz prostorov, saj se lahko dobesedno sprehodite po vseh kotičkih prostorov, ki smo jih ustvarili za vas. Med raziskovanjem dobite dober občutek o globini in širini prostora, točno vidite kako si prostori sledijo, kakšni so prehodi, kakšni pogledi se iz sob odprejo na okolico in kakšen ambient ustvari razsvetljava. Opazite lahko kako se elementi skladajo med sabo in razrešimo detajle preden se začne izvedba projekta, s tem pa tudi preprečimo marsikateri zaplet ali skrb če bodo prostori po izvedbi res takšni kot ste si jih predstavljali.

Seveda nismo edini, ki razvijamo izkušnje v virtualni resničnosti. Tehnologija se danes vse pogosteje uporablja v arhitekturnih birojih, predvsem v tujini. Uporablja se tudi v drugih industrijah kot je načrtovanje in oblikovanje avtomobilov, produktov in gradnje pa tudi v vojski in medicini. Vsem dobro poznano pohištveno podjetje - IKEA je eno izmed prvih, ki so pričeli uporabljati virtualno resničnost na področju raziskovanja notranje opreme in uporabnosti prostorov. Na povezavi si lahko pogledate zanimiv video o tem kako so virtualno resničnost v svoj sistem vpeljali pri IKEJI.

V navidezni resničnosti vsekakor vidimo velik potencial, vsak dan se pojavljajo nove izkušnje in novi načini uporabe virtualne resničnosti in verjamemo, da bo s časom uporaba še širša, izkušnje in naprave pa bolj obogatene in dostopnejše, ter bodo postale ključen del procesa v arhitekturi in oblikovanju. Najbrž ste že slišali rek, da slika pove več kot 1000 besed, nam pa se zdi da virtualna resničnost pove več kot 1000 slik. Če želite virtualno resničnosti preizkusiti na lastnih očeh pa nas lahko obiščete in se prepričate sami.