Kaj je notranje oblikovanje?

Opremljanje vašega novega doma, vikenda ali poslovnih prostorov je lahko velik zalogaj, sploh, če se tega lotevate prvič. Ne veste kje bi začeli, če je vaša zamisel res najboljša za vaš prostor, kaj pričakovati od znamk in izvajalcev, ali pa vam za vse to enostavno primanjkuje časa. Ne glede na to ali prenavljate stare prostore ali pa opremljate nove, je ravno notranji oblikovalec tisti, ki vam bo znal funkcionalno in estetsko najbolje svetovati in vam pomagal pričarati prostore po vaši meri, v katerih se boste dobro počutili.

Velikokrat se srečamo z ljudmi, ki jim je notranje oblikovanje popolnoma nova panoga, ali pa mislijo, da vedo kaj počne notranji oblikovalec, pa se izkaže da temu ni tako. Do oblikovalca pridejo, ko so že skoraj zaključili z opremljanjem prostorov s katerimi še niso zadovoljni in si želijo, da bi z hitrimi predlogi o dekorju iz njih naredili nekaj res posebnega. Seveda, se tega lahko lotite tudi tako, vendar pa boste z rezultati veliko bolj zadovoljni, če oblikovalca v proces vključite že prej. Manj kot je omejitev že v začetku, lažje se predvidijo nove, zanimive rešitve, ki pripomorejo k kvaliteti bivanja. Prav tako oblikovalec ni zgolj izrisovalec načrtov po vaših željah. Če že točno veste kaj želite, tako glede postavitve kot glede stila in kosov opreme je morda bolje, da se obrnete na salon pohištva, ali pa potrebujete le dobrega izvajalca. Dobre ideje se ne zgodijo čez noč, oblikovanje je proces, ki zahteva temeljit razmislek, iskanje kompromisov med vašimi željami, lastnostmi prostora ter zadanimi časovnimi in finančnimi okvirji. Če se na oblikovalca obrnete neobremenjeno in z odprto glavo boste skupaj sigurno prišli do čudovitih rešitev.
Notranji oblikovalec je nekdo, ki bo s svojim znanjem, izkušnjami in občutkom za prostor v prvi vrsti znal vaše prostore optimalno izkoristiti. Morda se lahko vaši prostori izboljšajo že z novo opremo, postavitvijo in razsvetljavo, v nekaterih primerih pa so za novo namembnost potrebne spremembe prostorov z rušitvami sten in večjimi posegi. Oblikovalec vas bo vodil do najboljše rešitve za vaše prostore, pa naj gre le za osvežitev ali pa celostno prenovo, ter pri tem upošteval vaše želje, potrebe in finančne zmožnosti. Pomemben element pri oblikovanju prostorov so seveda tudi barve in materiali, ki prostoru dajo osebno noto. Barvna shema nakazuje stil in vzdušje, ene ustvarijo dinamiko, druge nas sprostijo, hitro pa opazite, da je težko med seboj kombinirati različne barve in materiale, da prostori še vedno delujejo kot celota, brez da bi bili prenasičeni ali monotoni. Ob vseh inspiracijskih slikah in lepih produktih, ki jih vidite po spletu in v salonih se zna zgoditi, da boste veliko zapravili za čudovite kose opreme, na koncu pa z izgledom celotnega prostora sploh ne boste zadovoljni. Naloga oblikovalca je med vso ponudbo izločiti tiste kose, ki se najlepše povežejo v celoto in bodo z ostalo opremo ustrezali širši sliki, ki ste si jo zamislili za vaš prostor.

Oblikovalec dobro pozna materiale, barve, stile, znamke in trende, ter ve kaj med sabo najbolje deluje. Zna zložiti vzorce, materiale in barve v paleto, ki bo v prostoru ustvarila občutek, ki si ga želite. K dobro oblikovani celoti pa spada tudi premišljena razsvetljava. Ključna je postavitev in izbor svetil, ki se prilagaja vsem situacijam v prostoru in vam omogoča ustvarjanje različnih ambientov.
Vsak oblikovalec ima svoj proces oblikovanja in komunikacije ideje naročniku. Nekateri pripravijo le nekaj skic ali moodboard, potem pa skupaj izbirate opremo, drugi pa idejo pripravijo z realistično vizualizacijo kjer so določeno čisto vse do zadnjega detajla in seveda vse vmes. Izbrati morate način sodelovanja, ki vam ustreza. Izberite si oblikovalca, čigar delo in proces so vam blizu, predvsem pa je pomembno, da se dobro ujamete z njim ter veste kaj lahko od njega pričakovati. Dobra komunikacija, razumevanje in zaupanje so ključnega pomena za dobro sodelovanje.

Še pred samim začetkom projekta se je potrebno natančno pogovoriti o vaši viziji, pričakovanjih, navadah in hobijih. Jasni in odkriti morate biti o vaših prioritetah v prostoru, vašem načinu življenja, povejte kaj želite izpostaviti in kakšen stil vam je blizu. Nikakor pa ne smete pozabiti tudi na zastavljeni budget oziroma rang kvalitete opreme, ki jo želite. Saj lahko oblikovalec le z poznavanjem vaših želja, zahtev in potreb prostore zapelje v lepo, funkcionalno celoto in ustvari prostor, ki vam bo pisan na kožo.

Mi se vsakega projekta lotimo individualno, vedno dobro prisluhnemo vašim željam, in si za vsak projekt vzamemo čas za temeljit razmislek, saj le tako nastanejo najboljše rešitve. Nove tehnologije nam omogočajo, da preko 3D oblikovanja načrtujemo vsak kotiček vašega doma, od generalne sheme pa do zadnje blazine. Bolje kot vam lahko prikažemo našo vizijo, lažje boste zaupali da bo končani prostor točno tak kot si želite in manj stresen bo proces do končne izvedbe.

Notranje oblikovanje je torej razmislek o čimboljšem izkoristku prostora, dobrem pretoku energij in ustvarjanju rdeče niti v prostorih. Tu se srečata lepota in uporabnost. Notranji oblikovalec pa je nekdo, ki uživa v ustvarjanju lepih prostorov, delo opravlja z veseljem in vas bo spremljal od same začetne ideje pa do končne izvedbe vaših prostorov.